Manuka Honing
Steeds vaker hoor je de term Manuka honing voorbij komen, maar waarom is deze honing nu zo bijzonder en zoveel onder de aandacht? Manukahoning komt uit Australië en Nieuw-Zeeland en is afkomstig van bijen die hun nectar halen van de bloemen uit de Manuka struik. Manukahoning bevat een hoog gehalte bio-actieve stoffen. Hierdoor ondersteunt het je gezondheid op een natuurlijke manier.
Ook heeft Manuka honing een unieke, kruidige smaak en een bloemig aroma. Dit maakt de honing extra bijzonder omdat dit aroma in geen enkele andere honing voorkomt. Daarnaast heeft deze honing verzachtende en zuiverende eigenschappen die goed zijn voor je huid en je haar. Een geweldig biologisch superfood en verzorgingsproduct in 1 dus!
Wat is Manuka Honing?
De Manuka struik is voor het eerst ontdekt door James Cook, de ontdekker van Nieuw Zeeland. James Cook maakte bier van de Manuka struik. De bemanning van zijn schip gebruikte de bladeren van de struik om thee van te maken. Later kreeg Manuka daardoor de naam ‘Tea Tree’, de Thee boom.
Manuka is honing afkomstig van bijen die alleen maar de Manuka struik uitkiezen voor hun nectar. Deze struik komt voor in Australië en Nieuw-Zeeland. Hier zetten imkers de bijenkorven in afgelegen gebieden om hele zuivere honing van Manuka te produceren. Een Manuka struik is qua hoogte meer te vergelijken met een boom dan met een struik. De struik is 2 tot wel 5 meter hoog!
Manukahoning is net als andere soorten honing lekker zoet, maar heeft ook een zacht kruidige smaak. Door de donkere kleur en de subtiele kruidensmaak onderscheidt Manuka honing zich van andere soorten honing.
Waar moet je op letten als je Manuka honing koopt?
Manukahoning is prijzig in vergelijking met andere honing. Dit komt door de zeldzaamheid ervan. Echte zuivere Manuka-honing heeft een zeshoekig MGO keurmerk. Dit keurmerk waarborgt zuivere, monoflorale Manukahoning en geeft tegelijkertijd ook de MGO waarde aan. Het keurmerk geeft ook aan dat de Manukahoning wetenschappelijk is onderzocht op die waarde.
‘Monofloraal’ betekent dat de honing van één enkele struik afkomstig is. In dit geval dus de Manuka struik. Door enkel Manuka honing te kopen met dit keurmerk, weet je zeker dat je een goede aankoop doet.
Wat betekent de MGO waarde in de honing?
MGO staat voor het gehalte van de stof methylglyoxal in de Manuka honing. Geen enkele honing bevat zo’n hoog percentage MGO als Manukahoning. MGO staat voor het aantal milligram methylglyoxal die de honing minstens bevat per kilogram. Zo bevat Manukahoning MGO 100 +, minstens 100 milligram methylglyoxal per kilo. De aanwezigheid van methylglyoxal verschilt per productie van de honing. De MGO waarde kan dus per productiebatch verschillen.
De Manuka-honing wordt in laboratoria gecontroleerd op de aanwezigheid van de hoeveelheid bio-actieve stoffen. Op deze manier wordt vastgesteld hoe hoog de MGO waarde is van die bepaalde batch. Hoe meer bio-actieve stoffen, hoe kostbaarder de honing wordt.
MGO is de enige officiële wetenschappelijke maatstaaf die ook de overheid van Nieuw-Zeeland hanteert om de kwaliteit en sterkte van de Manukahoning te meten. Elke pot Manuka is getest en heeft een MGO keurmerk. Het MGO-gehalte staat vermeld op de verpakking.
Daarnaast gebruiken leden van een van de imkerorganisaties in Nieuw-Zeeland genaamd Manuka Honey Association het label/keurmerk UMF. De overheid accepteert UMF niet als keurmerk, omdat UMF een minder nauwkeurige maatstaaf is om de effectiviteit Manuka Honey te meten. Daarom gebruiken kwaliteitsmerken zoals Manuka New Zealand aanduiding “MGO” en geen “UMF”.
Hoe kun je Manuka honing het beste gebruiken?
Manuka honing heeft een subtiel kruidig aroma en past daardoor bij vele gerechten. Je kunt Manuka-honing op verschillende manieren (in je maaltijd) gebruiken:
- Gebruik het als een zoetmaker in zelfgemaakt gebak
- Voeg het toe aan je smoothie, kwark, yoghurt of andere zoete gerechten
- Heerlijk in een kop thee
- Verzachtend op je keel tijdens verkoudheid
- Los eten uit de pot met een lepel
Houd er wel rekening mee dat de MGO waarde van de honing verloren gaat zodra je ‘m sterk verhit. Daarom eet je de honing van Manuka het beste koud voor de gezondheidsvoordelen. Het beste is het om de honing in te nemen met een lepel, maximaal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Eet of drink daarna even niets gedurende minstens 15 minuten, zo worden de werkzame bio-actieve stoffen goed in je lichaam opgenomen.
Waar kun je Manuka honing kopen?
Wil je echte Manuka honing kopen? Bij Hempishop vind je biologische Manuka Honing van onder meer De Traay en Royal Green. Deze merken produceren monoflorale Manukahoning, dus honing die enkel afkomstig is van de Manuka struik. Alle pure Manuka honing in het assortiment is voorzien van onder meer het MGO certificaat, zodat je weet dat je een authentiek product koopt. De honing is verkrijgbaar in verschillende MGO waarden, zoals MGO 100+ en MGO 200+.
Raadpleeg eerst je huisarts voordat je Manuka honey gebruikt wanneer je allergisch bent op bijensteek of/en honing. Kinderen onder de 1 jaar mogen geen Manuka-honing gebruiken.